.. aneb „éčkový víkend“ v Rakousku. Zajištěná cesta Seewand obtížnosti D/E je jedna z náročných alpských ferrat, kterou její pověst vysloveně předchází.

Letos nastala ideální příležitost pro doplnění si portfolia! Francouzská cestovka mi zrušila zájezd do Tater a najednou se v diáři objevily dokonce 2 volné víkendy uprostřed srpna. Klasický výpadek do Solné komory jsme podnikli ve čtveřici. Já s Michalem a Mengi s Ivonkou, zkušení ferratisté. Program jsme si upravili našim náročným požadavkům, v pátek vyrazili směr Hallstatt, přespali a v sobotu v šest ráno jsme si to už mastili k nástupu pod ferratu. O Seewandu kolují opravdu výživné legendy, a tak jsem čekala lano obsypané lezci. Místo toho jsme si užili krásné lezení a ničím nerušený výhled na jezero. Na stěně jsme byli téměř sami, sem tam nějaký další Čech.

Investorem ferraty je Tourismus Obertraun, autory pak Heli Putz a Gerhard Gangl. Stavba této zajištěné cesty trvala 8 dní, během nichž oba autoři spali přímo ve stěně a domů se vrátili až poté, co byla ferrata hotová. Do skály je umístěno cca 3,4 tuny materiálu.

Ferrata je během dopoledne v příjemném stínu, a tak sem můžete vyrazit i za horkých letních dní. Technicky je náročná tak akorát, díky legendám, které o ní panují jsem ji čekala i těžší. Ale neberte to tak, že je lehká. To není.  A taky to není cesta pro začátečníky nebo postavy menšího vzrůstu. Se svými necelými 160 cm výšky jsem občas musela na klíčový chyt téměř vyskočit a pár centimetrů navíc by se místy hodilo. Pokud celou cestu máte dojem, že je to místy výživnější, tak se těšte na závěr. Ty nejnáročnější úseky jsou až závěrečné výškové metry, což si ostatně můžete přečíst i z topo nákresku. Ruce a dlaně už mají tou dobou trochu odpracováno a nohama tady toho zas tolik nevymyslíte. Kdo ale leze, nebude tady mít problémy.

Hodinu před polednem jsme již sundávali ze sebe vybavení a oběd si v klidu vychutnávali na Gjaldalmu. Čistý lezecký čas byl tedy 4 hodiny. Topo-nákres a detaily k ferratě si lze prohlédnout zde:

Odpoledne nám tak zbyl krásně prostor na Outlaw klettersteig, takový dezertík obtížnosti za C.

V neděli jsme měli v plánu se hezky dounavit pod Krippensteinem. Fotoreport a dojmy zde:

Víkend jako víno. Tímto děkuju klukům (a hlavně Michalovi), že to všechno vymysleli, zařídili a fakt spáchali.