Skip to main content

Nonnensteig je jedna z mála postavených zajištěných cest na pískovci. V německé části Lužických hor.  Je to rovněž jedna z ferrat, které přelézám s klienty na kurzu zajištěných cest v Lužických horách. Pocitově mi přijde jednodušší ze dvou zdejších klettersteigů (poté pokračujeme na Alpiner Grat, který je sice kratší, ale silově a technicky už přeci jen náročnější).

Jeptišku (jak se v překladu ferratě často říká) mám ráda z mnoha důvodů:

  • nabízí pestrou směsici všeho, s čím se můžete setkat na zajištěných cestách v Alpách (lanové mosty několika typů, skalní stěny dojištěné kramlemi, čisté lezení nohama po skále, traverzy… každý si tak může osahat co mu sedí a co ne)
  • v průběhu cesty se střídají lezecké a chodecké pasáže, takže si ti, co jsou na ferratách poprvé, můžou vždy na chvíli mentálně odpočinout
  • je zasazena do fakt krásné krajiny, s vyhlídkami na okolní pískovcové věže
  • má krátký nástup (od parkoviště pouhých pár minut s téměř nulovým převýšením)
  • končí u hospody 🙂

Jediné, s čím se někdy těžce perou méně zkušení ferratisté, případně úplní začátečníci, byl krátký, přesto obtížnější úsek těsně pod vrcholovou knížkou. Je jediný značek obtížností C/D a jakmile k němu dolezete, pochopíte proč. Vyžaduje přelezení cca 1,5 metru převislé skály, čili krom techniky i sílu v pažích, na kterých visíte. Krom toho si musíte přecvaknout karabiny a tak se někdy drží někteří i očima.

V podstatě se zde nabízely 3 možnosti:

  • buď to fakt zuby-nehty vylézt
  • nebo se nechat vysadit (praktikovala jsem to u dětí, které v podstatě nahoru ani nedosáhly)
  • nechat se dojistit lanem, případně opravdu za pomocí klady se tím lanem vytáhnout.

Sestup na začátek ferraty byl prakticky nemožný, úniková varianta neexistovala. Až do letošního roku! Pod převisem byla zbudována úniková varianta, která výrazně usnadní dolezení ferraty méně silově vybaveným jedincům.

Vyhlášený převis na „Jeptišce“. Dole pod ním odpočinkové místo, odkud lze fandit těm, kteří se zrovna v převisu pachtí.

Nouzová, úniková varianta z ferraty.  Nelze přehlédnout. Vede od nástupového místa pod převisem směrem doprava, přetraverzuje skalní blok a napojí se na původní ferratu. 

Technicky je pasáž zcela nenáročná, označila bych ji pocitově obtížností A/B, čili bez problémů zvládnutelná. Nevyžaduje sílu v rukou, je to čistě chodecký terén. Na nohy je dojištěna kramlemi. 

Pokud se rozhodnete „nouzové cesty“ využít, připravíte se sice o zápis do vrcholové knížky a ne pro všechny úplně jednoduchý sestup, na druhou stranu ušetříte síly pro další ferratu. Za den stihnete bez problémů z Jeptišky přejet ještě na Alpiner Grat. Mrkněte níže na topo, pro lepší představu kudy cesta vede:

Praktické info:

  • topo k zajištěné cestě Nonnensteig zde: (pro představu, nouzovka vede od nápisu „leicht überhängend“ traverzem k „wurzel“
  • parkování je možné zde: (je placené, stačí mi do automatu vhodit vždy 2 Eura, i pokud je na ferratě více osob, tak se stíháte vrátit)
  • občerstvení doporučuji v hospodě na konci ferraty, je tam krásný výhled a obsluha dokonce mluví lehce i česky

Alpiner Grat

… a ještě malá fotoochutnávka odpolední ferratky: