Skip to main content

Jakmile se ocitnete ve Švýcarsku, máte mnohdy pocit, že vše je nějaké opravdovější. Muškáty v truhlících na oknech v koncentraci rozhodně překračující průměr, Švýcaři snad v létě i trávu obarvují na lepší zelenou a kravám na pastvinách myjí srst speciálním lesklým šampónem. Sníh v zimě je dokonale bílý (nemluvě o jeho množství), švýcarská čokoláda opravdu chutná po kakau a vlaky jezdí opravu na minutu přesně. 6 minut na přestup vám stačí kdekoli a zaručeně se dostanete z východu Švýcarska až na západ opravdu přesně podle jízdního řádu.

Letos jsem měla podruhé možnost procestovat opět Švýcarsko vlakem – díky velmi příjemné výhře ve fotosoutěži (mimochodem, vítězný snímek nepovažuji rozhodně za žádný vrchol svého fotografického umění a vůbec netuším, proč vyhrál tento cenu redakce, když ostatní zaslané byly rozhodně mnohem lepší) jsme mohli ve dvou strávit 8 dní v pohodlí kompletního Švýcarského dopravního systému (Swiss travel system) a to dokonce 1. třídy.

PS: pro zajímavost uvádím dole pod fotkami náš itinerář trasy

IMGP1896

Největší výhoda švýcarského cestovního systému Swiss Pass: cestujete zdarma všemi dopravními prostředky. Přiletíte letadlem do Ženevy a za hodinku už si plujete lodí po Lac Léman kolem jejich slavného vodotrysku.

IMGP1910

Až vás plavba přestane bavit, vystoupíte v nějaké pěkné vsi po cestě, přejdete na nádraží a dál do Lausanne jedete vlakem.

IMGP1939

Vinice Lavaux nad Ženevským jezerem si můžete projít pěšky, projet na kole nebo fotit opět z okénka vlaku. A to ne jen tak ledajakého – my si vybrali rovnou „Čokoládový expres“

IMGP1959

Kouzlo Čokoládového expresu tkví nejen ve vláčku samotném, ale hlavně v programu celé trasy. Nejdříve se namlsáte ve výrobně sýrů Gruyére

IMGP1968

Koupíte si pár typicky švýcaarských suvenýrů (fialové krávy tady nevedou, zato červené s bílými kříži ano).

IMGP1969

V rámci programu Čokoládového expredu si prohlédnete i vesničku Gruyére, se stejnojmenným hradem (když budete dostatečně rychlí, tak předběhnete ty davy turistů, které sem naváží autobusy).

 

IMGP1962

Co nelze Švýcarsku už upřít vůbec, je dokonalý marketing – dokázali povýšit přídavné jméno „švýcarské“ na záruku kvality, nemluvě o jednoduchém symbolu bílého kříže na červeném podkladu a obecně kombinace červené s bílou vůbec.

IMGP1996

A zlatý hřeb celého denního programu je samozřejmě návštěva čokoládovny, zakončená atrakcí „sněz kolik můžeš“. Doporučuji PET lahev s čistou vodou sebou, ať můžete mezi sousty zapíjet!

IMGP2038

Abych nezapomněla, vagónky Čokoládového expresu jsou původní, secesní, s krásnými interiéry. Jezdí se pouze 1. třídou.

IMGP2042

Krátká zastávka v Zermattu – moje téměř každoroční povinnost.

IMGP2066

Tentokrát jsme se zašli mrknout do soutěsky Gorner, kousek nad Zermattem. Matterhnorn se celý den schovával za mraky a tohle byla pěkná cena útěchy.

IMGP2092

Nejlevnější ubytování v Zermattu – a navíc máte výhled na Matterhorn zdarma, žádný pokoj s příplatkem!

IMGP2134

Další železničářská lahůdka – Glacier express. Nádherná trasa, jen škoda těch panoramatických vagónů – v celém vlaku není jediné stahovací okénko a tak nezbývá než vše fotit přes sklo. A že by bylo co fotit!

IMGP2243

Bernina expres (Rhétská dráha, UNESCO). V červnu je ještě v sedle Bernina téměř regulérní zima.

IMGP2279

Slavný kruhový viadukt u Brusia na trati Bernina expresu. To už jsme sjeli dolů z ledovců a blížíme se k palmám. Tip pro případné zájemce: nepřiplácejte si panoramatické vagóny Bernina expresu, ale jeďte za normální jízdné klasickým vagónem. Lépe se z něj fotí a má stahovací okýnka.

IMGP2304

Luzern a slavný kapličkový most. Pro jedny tady dráha Wilhelm Tell Express (Expresu Viléma Tella) začíná, pro druhé končí, každopádně město stojí za procházku, ideálně v podvečer.

IMGP2329

V rámci Swiss Passu máte zdarma i řadu lanovek nebo horských zubaček. Když je pěkné počasí a jste v Luzernu, musíte rozhodně vyjet na Rigi!

 

IMGP2346

Ačkoli Rigi rozhodně není žádný obr, bývá ve Švýcarsku označována za „královnu hor“. Z jejího vrcholu ve výšce 1797 m jde vidět krásně nejen Luzernské jezero a znalce železnic fascinuje ozubnicový systém a světově patentovaná flexibilní ozubnicová výhybka.

IMGP2416

Nesmí chybět samozřejmě top celého švýcarského dopravního systému – nejvyšší železniční sedlo v Evropě, Jungfraujoch. A krásné počasí a davy turistů z asijských zemí.

IMGP2433

Švýcarská klasika a moje oblíbená pohádka: Heidi, děvčátko z hor. Respektive spíše tady její dědeček a Petr.

IMGP2458

A Münch jako na dlani, Jen si nazout mačky a docupitat těch pár set výškových metrů na vrchol.

 

Ještě slibovaný itinerář naší trasy:

1. den: let Praha – Ženeva (se Swiss Air vychází na 1600 Kč na osobu zpáteční letenka, můžete mít sice jen příruční zavazadlo, ale kdo by na takový masňácký výlet tahal víc než 8 kg věcí?). Prohlídka Ženevy, plavba po Ženevském jezeře, prohlídla Luzernu (doporučuji Olympijské muzeum – se Swiss Passem rovněž zdarma, zdržíte se tam několik hodin!), nocleh v Montreaux.

2. den: Čokoládový expres (sýrárna, čokoládovna, středověký hrad, muzea po cestě – vše v ceně buď Čokoládového expresu nebo Swiss Passu). Přejezd do Zermattu.

3. den: Turistika v Zermattu a okolí (dá se vyjet na Gornergrat – ale nemá smysl když není 100 % počasí), případně navštívit bylinkovou zahrádku firmy Ricola, půldenní výlet do soutěsky Gorner Gorge, zajímavé je muzeum Matterhorn přímo v centru Zermattu, možností je spousta. Nejlevnější stravování je McDonalds (mimochodem údajně jediný McDonalds, který získal výjimku na podobu interiéru – ať zapadne do této dřevěné horské vesnice, má celý interiér ve dřevě)

4. den: Ledovcový expres (Glacier express) – z Zermattu až do Sankt Moritz.

5. den: Bernina expres – ze Sankt Moritz do Tirana, autobusem do Lugana a po trase expresu Viléma Tella do Luzernu.

6. den: Luzern, Rigi, návštěva Meiringenu (kde zemřel Sherlock Holmes, má tady malé roztomilé muzeum) a Interlaken.

7. den: Jungfraujoch (celodenní výlet z Interlakenu na „Top of the Europe“), přejezd do Ženevy.

8. den: let Ženeva – Praha

 A užitečné odkazy (může se hodit):

 

 

Napsat komentář